Forebyggelse af flåter

Flåter kan være smittebærere af forskellige sygdomme. Mennesker kan blive smittet med 2 alvorlige sygdomme: Borreliose og TBE (flåtbåren hjernebetændelse). Borreliose er en bakterieinfektion som kan medføre lammelser og nervebetændelse. TBE er en virussygdom, der kan føre til hjernehindebetændelse.

Flåter er små, dyr der lever af blod fra fugle og pattedyr. De findes mange steder, men som regel er der flest i skov og krat. De sidder på græsstrå og venter på forbipasserende dyr, de kan kravle over på. Når de er kravlet over på et dyr, bider de sig fast i huden og suger blod fra dyret. Når de har fået nok blod, falder de selv af og fordøjer blodet. Efter at have spist 3 måltider, lægger hunnen mellem 1500 og 2000 æg under nedfaldne blade.

 

Når man skal fjerne en flåt, som har sat sig fast er det vigtigt at få hoved og munddele med ud. Det kan man gøre ved at bruge en såkaldt flåttang. Den sætter man fast henover hovedet på flåten. Derefter drejer man den rundt, og efter nogen tid giver flåten slip, så man får hovedet med ud. Når man har fjernet en flåt, kan der være en hævelse, der hvor hovedet har siddet. Det er meget normalt men hævelsen skal falde i de følgende dage.

Flåttang

Hunde og katte kan behandles forebyggende mod flåter med flåtmiddel. Der findes også en forebyggende vaccine til hunde mod borreliose. Hunden vaccineres 2 gange med 3 ugers mellemrum, derefter årlig revaccination.